wtorek, 11 listopada 2014

Warszawski T.G.I. Friday's jest jedyną w Polsce restauracją popularnej w USA i na świecie sieciówki. Nie jest to miejsce, w którym dostaniemy jedynie burgery. Knajpa serwuje również szeroki wachlarz potraw z grilla - steki, żeberka, szaszłyki, krewetki. Dbający o linię goście zadowolą się dużym wyborem sałatek. Bogata jest również oferta deserów, shake'ów i drinków.

Lokal
Na uwagę zasługuje wystrój wnętrza utrzymany w mocno amerykańskim klimacie. Kelnerzy ubrani są w jednakowe, pasiaste stroje na cześć drużyny baseballowej Red Sox. Odwiedzając to miejsce tuż po Halloween, dane nam było podziwiać "koszmarny" wystrój - w oknach mnóstwo pajęczyn, pod sufitem latające duchy, dynie. Jednak nie przyszliśmy tu z okazji święta duchów, ale świętować urodziny Bartka.

Menu
Po usadzeniu i otrzymaniu kart dań od razu przechodzimy do rozdziału z burgerami. Widnieją dwie grupy kanapek. W skład pierwszej wchodzi 6 kompozycji, m.in. Bacon Cheeseburger, Jack Daniel's Burger, BBQ Burger czy pikantny Southwest Burger. Druga grupa to burgery specjalne. Są bardziej wymyślne, większe, a w związku z tym  droższe. Wszystkie burgery podawane są z frytkami, a niektóre dodatkowo z czterema krążkami cebulowymi. Istnieje możliwość powiększenia zestawu - za 15zł otrzymujemy dodatkowe mięso, frytki i 4 krążki cebulowe.
Menu informuje, że wszystkie burgery, o ile nie zażyczymy sobie inaczej, grillowane są na stopień medium well.
Zdecydowane: BBQ Burger (Inka) i pikantny Southwest (Bartek).

Obsługa
Miły kelner zbierając zamówienie pyta o stopień wysmażenia mięsa. Wybieramy mid rare.
Przy mocno zapełnionej przez gości sali, czas oczekiwania był krótki. Do każdej porcji dodane były mokre chusteczki w oryginalnych opakowaniach T.G.I. Friday's.

Burger


Obydwa burgery podane były w bardzo zachęcający sposób.

Southwest Burger

BBQ Burger

BBQ Burger


Menu nie informuje o gramaturze mięsa, pytamy kelnera - 200 gram. Przyrządzane jest ono na grillu, najprawdopodobniej gazowym, który jak wiadomo, ma ogromny i wspaniały wpływ na walory smakowe wołowiny. Grube patty było bardzo smaczne, soczyste, ale niestety nie wysmażone tak jak prosiliśmy. Zamiast zamówionego mid rare - domyślny stopień mid well.
Maślana bułka była trochę za mała i kruszyła się. Niestety nie udało jej się skutecznie utrzymać zawartości. Jak widać na zdjęciach, bułka BBQ Burgera miała zbyt cienką dolną połówkę, co w konsekwencji sprawiło, że pod koniec jedzenia była przesiąknięta na wylot.

Southwest Burger

Southwest Burger


Wśród dodatków Southwest Burger były: karbowana sałata, pomidor, tarty ser Pepper Jack, świeże pico de gallo, papryczki jalapeño, zielony pikantny sos chili i gauacamole. Dodatki świeże i smaczne. Dobrze się komponowały z całą resztą.

Southwest Burger

BBQ Burger poza standardowymi dodatkami (pomidor, sałata, sos) posiadał amerykański ser Colby oraz podane na frytkach chrupiące, świeże krążki cebulowe, które można dodać do burgera lub zjeść same. W miseczce na talerzu umieszczono dodatkową porcję fenomenalnego sosu barbecue o słodkim, miodowym aromacie.

BBQ Burger
Dodatki
Frytki dodane do zestawu nie były niczym więcej, niż to do czego większość z nas przywykła. Plusem była butelka ketchupu Heinz umieszczona na każdym stole.
BBQ Burger

Szalenie miłym zaskoczeniem był deser, który dostaliśmy z okazji  urodzin od restauracji gratis. Pyszne, ciepłe brownies z gałką waniliowych lodów, kruszonymi orzechami, polane sosem czekoladowym i karmelowym są naprawdę godne polecenia. Mocno czekoladowe ciasto rozpływa się w ustach, a dodatek lodów sprawiał że całość nie przyprawiała o mdłości.

Brownies
Ceny
Po słodkim deserze, czas na odrobinę goryczy. Ceny w tym lokalu do niskich nie należą. Burger to wydatek rzędu 37-47 zł. Najtańsze duże piwo kosztuje 12 zł.

Wrażenia z jedzenia
Ogólne wrażenia bardzo pozytywne już od samego początku. Sympatyczna atmosfera panująca w restauracji uprzyjemnia konsumpcję. Burgery oparte na oryginalnej amerykańskiej recepturze w połączeniu z klimatem, na chwilę przenoszą nas do USA. Duża porcja pysznej wołowiny skutecznie syci, a niebanalne, wysokiej klasy dodatki sprawiają, że burgery w T.G.I. są wyjątkowe. Byłoby idealnie gdyby mięso było bardziej krwiste, a rachunek nieco niższy.

Info
al. Jana Pawła II 29, 00-867 Warszawa
Niedz. – Śr.: 12:00-23:00, Czw – Sob.: 12:00 – 24:00



1 komentarz :

  1. Jestem ich klientem od kilku lat na specjalne okazje
    Polecam Żeberka Jack Daniels lepszych nigdzie nie jadłem - jak dla kobiet to można zamówić połowę wystarcza.

    No i na deser Brownies mniam mniam

    POLECAM

    OdpowiedzUsuń

Krowie kanapki © 2014 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org