Warszawski T.G.I. Friday's jest jedyną w Polsce restauracją popularnej w USA i na świecie sieciówki. Nie jest to miejsce, w którym dostaniemy jedynie burgery. Knajpa serwuje również szeroki wachlarz potraw z grilla - steki, żeberka, szaszłyki, krewetki. Dbający o linię goście zadowolą się dużym wyborem sałatek. Bogata jest również oferta deserów, shake'ów i drinków.
Lokal
Na uwagę zasługuje wystrój wnętrza utrzymany w mocno amerykańskim klimacie. Kelnerzy ubrani są w jednakowe, pasiaste stroje na cześć drużyny baseballowej Red Sox. Odwiedzając to miejsce tuż po Halloween, dane nam było podziwiać "koszmarny" wystrój - w oknach mnóstwo pajęczyn, pod sufitem latające duchy, dynie. Jednak nie przyszliśmy tu z okazji święta duchów, ale świętować urodziny Bartka.
Menu
Po usadzeniu i otrzymaniu kart dań od razu przechodzimy do rozdziału z burgerami. Widnieją dwie grupy kanapek. W skład pierwszej wchodzi 6 kompozycji, m.in. Bacon Cheeseburger, Jack Daniel's Burger, BBQ Burger czy pikantny Southwest Burger. Druga grupa to burgery specjalne. Są bardziej wymyślne, większe, a w związku z tym droższe. Wszystkie burgery podawane są z frytkami, a niektóre dodatkowo z czterema krążkami cebulowymi. Istnieje możliwość powiększenia zestawu - za 15zł otrzymujemy dodatkowe mięso, frytki i 4 krążki cebulowe.
Menu informuje, że wszystkie burgery, o ile nie zażyczymy sobie inaczej, grillowane są na stopień medium well.
Zdecydowane: BBQ Burger (Inka) i pikantny Southwest (Bartek).
Obsługa
Miły kelner zbierając zamówienie pyta o stopień wysmażenia mięsa. Wybieramy mid rare.
Przy mocno zapełnionej przez gości sali, czas oczekiwania był krótki. Do każdej porcji dodane były mokre chusteczki w oryginalnych opakowaniach T.G.I. Friday's.
Burger
Obydwa burgery podane były w bardzo zachęcający sposób.
Southwest Burger |
BBQ Burger |
BBQ Burger |
Menu nie informuje o gramaturze mięsa, pytamy kelnera - 200 gram. Przyrządzane jest ono na grillu, najprawdopodobniej gazowym, który jak
wiadomo, ma ogromny i wspaniały wpływ na walory smakowe wołowiny. Grube patty
było bardzo smaczne, soczyste, ale niestety nie wysmażone tak jak
prosiliśmy. Zamiast zamówionego mid rare - domyślny stopień mid well.
Maślana bułka była trochę za mała i kruszyła się. Niestety nie udało jej się skutecznie utrzymać zawartości. Jak widać na zdjęciach, bułka BBQ Burgera miała zbyt cienką dolną połówkę, co w konsekwencji sprawiło, że pod koniec jedzenia była przesiąknięta na wylot.
Southwest Burger |
Southwest Burger |
Wśród dodatków Southwest Burger były: karbowana sałata, pomidor, tarty ser Pepper Jack, świeże pico de gallo, papryczki jalapeño, zielony pikantny sos chili i gauacamole. Dodatki świeże i smaczne. Dobrze się komponowały z całą resztą.
Southwest Burger |
BBQ Burger poza standardowymi dodatkami (pomidor, sałata, sos) posiadał amerykański ser Colby oraz podane na frytkach chrupiące, świeże krążki cebulowe, które można dodać do burgera lub zjeść same. W miseczce na talerzu umieszczono dodatkową porcję fenomenalnego sosu barbecue o słodkim, miodowym aromacie.
BBQ Burger |
Dodatki
Frytki dodane do zestawu nie były niczym więcej, niż to do czego większość z nas przywykła. Plusem była butelka ketchupu Heinz umieszczona na każdym stole.
BBQ Burger |
Szalenie miłym zaskoczeniem był deser, który dostaliśmy z okazji urodzin od restauracji gratis. Pyszne, ciepłe brownies z gałką waniliowych lodów, kruszonymi orzechami, polane sosem czekoladowym i karmelowym są naprawdę godne polecenia. Mocno czekoladowe ciasto rozpływa się w ustach, a dodatek lodów sprawiał że całość nie przyprawiała o mdłości.
Brownies |
Ceny
Po słodkim deserze, czas na odrobinę goryczy. Ceny w tym lokalu do niskich nie należą. Burger to wydatek rzędu 37-47 zł. Najtańsze duże piwo kosztuje 12 zł.
Wrażenia z jedzenia
Ogólne wrażenia bardzo pozytywne już od samego początku. Sympatyczna atmosfera panująca w restauracji uprzyjemnia konsumpcję. Burgery oparte na oryginalnej amerykańskiej recepturze w połączeniu z klimatem, na chwilę przenoszą nas do USA. Duża porcja pysznej wołowiny skutecznie syci, a niebanalne, wysokiej klasy dodatki sprawiają, że burgery w T.G.I. są wyjątkowe. Byłoby idealnie gdyby mięso było bardziej krwiste, a rachunek nieco niższy.
Info
al. Jana Pawła II 29, 00-867 Warszawa
Niedz. – Śr.: 12:00-23:00, Czw – Sob.: 12:00 – 24:00
Jestem ich klientem od kilku lat na specjalne okazje
OdpowiedzUsuńPolecam Żeberka Jack Daniels lepszych nigdzie nie jadłem - jak dla kobiet to można zamówić połowę wystarcza.
No i na deser Brownies mniam mniam
POLECAM