poniedziałek, 22 grudnia 2014

Miłość do burgerów, to nie tylko ich jedzenie. Warto również zgłębić związaną z nimi historię oraz dowiedzieć się w jaki sposób ewoluowały do znanej dzisiaj formy. Zanim stek hamburski znalazł się między bułkami, musiał przebyć długą drogę. Do dziś nikt nie potrafi jednoznacznie stwierdzić, kto jest odpowiedzialny za stworzenie tak popularnego dania. 


Na szczęście, dostępne są różne pozycje książkowe (najczęściej w języku angielskim). Hamburger. A global history. przedstawia dokładną historię burgerów, począwszy od pierwszych, serwowanych pod koniec XIXw. Autor przytacza ciekawe fakty skromnych początków kanapek z kotletem wołowym. Przedstawia powstanie i rozwój sieci burgerowych - od White Castle powstałej w roku 1921, przez najbardziej znaczącą dziś sieć hamburgerów - McDonald's oraz jej klony jak Burger King, Jack in the Box, Carl's Jr., Wendy's i In-N-Out Burger.  Opisuje światową ekspansję i ogromną popularność tego dania. W książce znajdziemy także zbiór oryginalnych przepisów, z końca XIXw. jak i z późniejszych okresów.


Kolejną dostępną na polskim rynku pozycją jest przewodnik po 150 restauracjach znajdujących się na terenie USA. Hamburger America, to świetna książka szczególnie dla tych, którzy mają okazję przemierzyć z nią Stany. Ale nie tylko, również chcący poznać przepisy i sposób podawania hamburgerów w różnych częściach USA, zaspokoją swoją ciekawość. Tutaj także znajdziemy kilka ciekawych przepisów. Autor - George Motz jest znanym hamburgerowym ekspertem. Stworzył również film o tym samym tytule co książka. Ukazuje kilka tradycyjnych, rodzinnych restauracji. Każda z nich od pokoleń przygotowuje hamburgery według interesującej, niezmiennej receptury.


0 komentarze :

Prześlij komentarz

Krowie kanapki © 2014 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org