niedziela, 14 grudnia 2014

Odwiedziliśmy Bydło i Powidło, znane ostatnimi czasy z reklamy jednej z sieci komórkowych. Jednak to, jak wypadła ta restauracja w tv nie ma najmniejszego znaczenia, interesują nas tylko serwowane tu hamburgery.

Lokal
Restauracja to nieduży, wolnostojący, przeszklony prostopadłościan. Z zewnątrz prezentuje się ciekawie, w otoczeniu niedawno powstałego osiedla nowoczesnych apartamentowców.


Proste wnętrze robi bardzo pozytywne wrażenie estetyczne. W centrum wyeksponowane serce restauracji - miejsce powstawania dań otoczone blatem wzniesionym na białych cegłach. Najbardziej rzuca się w oczy grill opalany węglem. Emanuje z niego smakowita woń przygotowywanych części krowy.


Menu
Nazwa lokalu jednoznacznie wskazuje na to, że wszelkie serwowane tu potrawy kręcą się wokół mięsa wołowego. Burgery i steaki, to główne dania. Są również sałatki, dodatki w postaci frytek lub krążków cebulowych. Po zjedzeniu głównego dania możemy się pokusić na jeden z 3 deserów. Serwowane są również różne alkohole i proste drinki na specjalne życzenie. Wracając do burgerów - do wyboru mamy ich 10. Możemy wybrać proste - Classic z mięsem i warzywami, Cheeseburgera oraz Bacon BBQ lub nietuzinkowe kompozycje, takie jak Szparag (grillowane szparagi, sos na bazie gorgonzoli), Avocado (avocado, jalapeno, nachos, majonez cytrynowy) oraz firmowy Powidlak (powidło śliwkowe z orzechami, ser kozi, orzechy włoskie). Co miesiąc dostaniemy innego burgera sezonowego, a dla wegetarian przygotowano Portobello vege z pieczarką portobello, pesto szpinakowym, orzechami pini i szpinakiem.

Obsługa
Standardowy serwis, nic ponadprzeciętnego, raczej miło. Kelner zapytał o jeden z pięciu oferowanych stopni przyrządzenia mięsa.

Burger
Składamy zamówienie - Bacon BBQ (Bartek) i Mushroom (Inka). Po niecierpliwej chwili oczekiwania, są! Prezentacja bardzo miła dla oka. Od razu zauważamy niewielki rozmiar bułki. Mięso jest do niej dopasowane wielkością, wiec przy gramaturze 200 jest grube i pękate. Po złożeniu kanapki już pierwszy kęs potwierdza, że zamówiony stopień mid rare został przygotowany w 100% tak jak powinien.

Bacon BBQ

 Patty przyprawione bardzo delikatnie. Smak potwierdza informacje z karty, ze używana jest wysokiej jakości wołowina, dodatkowo podkreślony przez lekki aromat grilla. Burger jest soczysty, każdy kolejny odgryziony kawałek daje coraz więcej radości.


Wnętrze Bacon BBQ

 W Bacon BBQ krowi kotlet świetnie komponuje się z serem mimolette, chrupiącym bekonem i sosem bbq, którego niewielka ilość subtelnie podkreśla dymne aromaty. Warzywnych dodatków nie ma zbyt dużo, bułka i tak nie byłaby w stanie więcej pomieścić.
Głównym składnikiem Mushroom burgera, oprócz mięsa, jest krem cebulowo-pieczarkowy na bazie śmietany oraz sos chrzanowy. Połączenie to, mimo iż dla niektórych może brzmieć ryzykownie, smakuje wyśmienicie. Spora ilość rukoli zapewnia burgerowi chrupkość.

Mushroom

Mushroom


Dodatki
Mieliśmy okazję spróbować frytek i krążków cebulowych. Te pierwsze, smaczne. Grubo krojone, ale nie ciężkie. Gorzej z krążkami, nie były przygotowane ze świeżych składników, lecz mrożone.



Ceny
Nieco wyższe niż przeciętne, ale nie wygórowane, ponieważ czuć jakość w każdym calu. Poza tym, nie jest to bar z hamburgerami, a całkiem elegancka restauracja z serwisem. Ceny za burgery wahają się od 21 zł do 30-32 zł za sezonowa kanapkę. Steki wycenione są na kwoty między 59 zł a 84 zł.

Wrażenia z jedzenia
Bardzo pozytywne. Jakość i smak burgerów spełniły nasze oczekiwania, więc chętnie tu wrócimy. Ładny lokal dodatkowo zachęca do kolejnych odwiedzin.


Ocena:

Lokal/obsługa:


Mięso:


Bułka:


Inne składniki:


Dodatki:



Ocena końcowa:



Info:
ul. Kolejowa 47, Warszawa
Pon. - Sob.: 12:00 - 22:00, Niedz.: 13:00 - 21:00
http://www.bydloipowidlo.com/
https://www.facebook.com/bydloipowidlo 


0 komentarze :

Prześlij komentarz

Krowie kanapki © 2014 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org