środa, 21 września 2016


Znajdująca się w pobliżu jednej z głównych atrakcji turystycznych Geteborga, jaką jest park rozrywki Liseberg, restauracja Holy Cow, należy do eleganckich burgerowi. Wystrój i klimat sprawia, iż czujemy że miejsce to, jest czymś więcej niż przeciętna knajpą z hamburgerami.


Stonowane wnętrze uzupełnia niewielka ilość światła oraz muzyka country. Kelnerki ubrane są w podobne uniformy złożone z niebieskiej koszuli i czarnych spodni. Każda z nich wydaje się być bardzo zadowolona z możliwości obsługi gości, dodatkowo zadając pytania czy stołujące się w restauracji osoby zadowolone są z jakości obsługi i serwowanych dań.


Godziny otwarcia restauracji z burgerami w całym Geteborgu w piątki to przeciętnie 17:00 – 23:00. Pojawiając się kilka minut po otwarciu Holy Cow, spośród kilkunastu stolików, udało nam się zająć ostatni wolny. Pozostałe są albo już zajęte albo zarezerwowane. Na wejściu otrzymujemy butelkę niegazowanej wody oraz oczywiście karty dań.



W menu znajdują się startery - kukurydza, krążki cebulowe czy nachosy, sałatki, frangfurterki z frytkami, a do picia - poza standardowymi napojami gazowanymi i wodą - wino, piwa i mocniejsze trunki. Najbardziej nas oczywiście interesuje rubryka składająca się z burgerów. Znaleźć tam możemy nieprzesadnie wymyślne kompozycje. Każdy wybierze coś dla siebie - klasyczny Holy Cow, Fat Cow z bekonem i krążkami cebulowymi, Stinky Cow z pieczarkami i serem z niebieską pleśnią czy Drunken Cow z dressingiem Jim Beam. Jest tez wersja burgera z kurczakiem oraz propozycja dla wegetarian z serem haloumi. Warto dodać, iż menu jest tylko w języku angielskim, co bardzo ułatwia nam wybór.

Zamawiamy Healthy Cow (Inka) oraz Spicy Cow (Bartek) oraz dodatkowo frytki z serem i papryczką jalapeno.
Spicy Cow
Czas oczekiwania na zamówienie był dość długi – około jedno piwo 0,4l spożywane bardzo niespiesznie, ale przy tak dużej ilości klientów to zrozumiałe. 
Kiedy wreszcie otrzymujemy zamówienie, widzimy ładne burgery ze 180 gramowym mięsem konkretnej grubości.

Healthy Cow

Healthy Cow

Spicy Cow posiada pikantne puree z papryczek chipotle, bekon, cheddar oraz czerwoną cebulę, sałatę i dodatkowo pikantny dressing. Już pierwszy kęs zwraca uwagę na bardzo mocno przebijający się smak puree z chipotle. Jest ciekawy, jednak zbyt intensywny. Chipotle zawładnęło smakiem do tego stopnia, iż nie czuć smaku mięsa, które zostało przygotowane zgodnie z zamówieniem – mid rare. Nawet silny smak bekonu nie jest w stanie przebić się przez puree. Na początku myśleliśmy, że była to przyprawa dodawana do mięsa w Spicy Cow, bo nawet osobny kawałek krowy przesiąknięty był dogłębnie tym aromatem. Kompozycja na pewno jest ciekawa, szczególnie dla osób szukających nowych smaków, lubiących przy okazji pieczenie w ustach.
Spicy Cow z widocznym na bułce puree z chipotle

Poprawnie przygotowane mięso Healthy Cow

Burger Spicy Cow również idealnie różowy

Grubo krojone, serowe frytki z dodatkiem posiekanej papryczką jalapeno są bardzo smaczne i niezbyt ostre. Jednak jak to we frytkach z serem bywa, stężenie tłuszczu jest bardzo wysokie a same ziemniaczane przekąski szybko robią się zanadto miękkie.


Healthy Cow to propozycja głównie dla fanów awokado. Poza samym owocem pociętym w plasterki dodano dość dużą ilość guacamole. Całość dopełniają sałata, pomidor i czerwona cebula. Pasta z awokado ma smak trochę zbyt kwaskowaty, ale czuć go tylko w poniektórych kęsach kanapki. Burger jest kremowy, wprost rozpływa się w ustach, a dodatki nie przysłaniają smaku wołowiny. W naszym odczuciu minusem jest brak jakiegokolwiek wyrazistego elementu smakowego, który sprawiłby że kanapka byłaby trochę mniej mdła, jednak w ogólnym rozrachunku Healthy Cow to kawałek porządnej wołowiny ze zdrowymi dodatkami.

Ponadto bułki maślane w obu hamburgerach, nieco słodkie w smaku, miały idealny rozmiar, nie rozmiękały się i nadawały wyśmienity posmak kanapce.
 

Eleganckie Holy Cow opuściliśmy z pozytywnymi odczuciami i pełnymi brzuchami, jednak nie obyło się bez elementów, które nie całkiem przypadły nam do gustu. Zbyt intensywny smak puree z papryczek chipotle oraz mdłość i brak wyrazistości Healthy Cow, to jedyne do czego się możemy przyczepić. Burgery były przyrządzone z wysokiej jakości produktów, wołowina została wysmażona dokładnie w takim stopniu o jaki prosiliśmy, a bardzo miły i zainteresowany personel sprawiał, ze każdy klient czuł się jakby był kimś wyjątkowym. Restauracja jak najbardziej godna polecenia. Radzimy dokonać wcześniej rezerwacji, aby mieć pewność że znajdziecie dla siebie wolny stolik.

Ocena
Lokal/obsługa:
Mięso:
Bułka:
 
Inne składniki:

Ocena końcowa:


Info
Södravägen 77, 412 54 Göteborg, Szwecja

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Krowie kanapki © 2014 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org